Uyanış nasıl başlar?
Her sabah ışığı algılayan beynimizin bedenimizi uykudan nazikçe çekip alışına bir bakın. Güne ne kadar hazır olduğumuza. Neler yapacağımızın önceden belli olduğu bu sistemde düşünmeden güne akmak bazen çok mutlu, bazen de mecburiyetten gerçekleşen eylemler dizini değil mi? Bir fikre uyanmak, yeni bir bakış açısına uyumlanmak ise buna pek benzemiyor. Sert bir uyanış gerektiriyor. Uyuduğunun farkına varmakla başlıyor. Bu sert uyanıştan sonrasıysa çok daha keyifli.
Benim işim size uyanmak istediğinizde nereden başlayacağınızı anlatmak. Yol size kalmış. Ama tahmin edersiniz, her fizyoterapistin öncelikli uyanış konusu ‘Ağrı’yı anlamak’ yönünde olmalı. Klinikte başarı, akademik ilerleyiş, yeni bir bakış açısı ya da nörobilimle şahlanmış çağdaş fizyoterapi akımlarına yaklaşmak.. Hangisi olursa olsun hedefiniz, burası çok iyi ve doğru bir başlangıç.
Ağrıyı anlamamız için gereken en güzel anlatımlar 90’lı yılların başlarında ortaya çıkmaya başladı. Ben bu yazılarla tanışalı 10 yıl kadar oldu. 10 yıldır benim için her şey daha parlak, daha net. İsterim ki benim gibi görebilen meslektaşlarımın sayısı çığ gibi büyüsün. Meslekten aldığımız keyif ve hayatlarına dokunduğumuz insanların sayısı giderek artsın. Bu yolda yazdığım Enpac® Konsept 8. Dönem eğitimine başladı bile. Mezunlarımız ve öğrencilerimizle oluşturduğumuz büyük ailede de sıkça paylaştığım bilgilerin ve bilimsel alt yapının en önemli parçalarından biri olan ağrı konusunda nereden başlayacağını bilmeyen ve yol almak isteyen siz sevgili meslektaşlarımın okuma arşivinize mutlaka eklemenizi dilediğim iki güzel çalışma bırakıyorum linklere.
İlki yalnızca ağrı konusunda değil, mesleki disiplin ve kalite konusunda da örnek aldığım ve bir fizyoterapi markası olarak gördüğüm harika bir yazarın en değerli görüş özetlerinden biri. Kitaplarının sayfalarında kaybolduğum ve bir kaynağını bir değil en az 10 kere okuduğum saygıdeğer Louis Gifford’un en değerli görülerinden biri olan MOM ağrı modelini bulabileceğiniz bu kaynakta, amacımız eski ve işe yaramaz ağrı görüşünü kenara bırakmak için size gereken harika vizyonu yakalamak. Linke tıklayıp ücretsiz bir şekilde bu harika kaynağı bizlere anlatan Mick Thacker’in Research Gate yayınına ulaşabilirsiniz.
İkinci linkte ise bu yayının orijinalinin linkini ekledim. Üniversite ya da farklı kanallarla erişim engeli kaldırılmış arkadaşlarımız makaleyi rahatlıkla görüntüleyebilir ve kaynağı gerçek yazarından okuyabilir ve arşivlerine ekleyebilirler.
Önümüzdeki yazıda kendim de sizlere bu yayınla ilgili dikkat kesilmeniz gereken noktaları anlatıyor olacağım.
Keyifli Okumalar.
Comentarios